• Blog
  • 10:01 am

U plan učenja upiši – spavanje

Čitati, zapisivati, ponavljati, učiti naglas. Tek je dio načina pomoću kojih svaki student dolazi do znanja. Koliko ti je puta tijekom učenja kava bila najbolja prijateljica, samo da ne zaspiš? Svi studenti znaju da se tijekom učenja vrijeme štedi na svemu, pa i na spavanju. Međutim, pročitaj zašto ti spavanje tijekom učenja zapravo treba biti najbolji saveznik.

Dopusti da te nešto „ometa“

Dok studiraš, toliko novih informacija trebaš naučiti kako bi ti ponovno na pamet došle, ne samo na ispitu, nego i kasnije u životu. Brojni znanstvenici su istraživali koji je najefikasniji način učenja, a jedno od istraživanja dalo je zanimljive rezultate.

Naime, najbolje se pamti kada te s vremena na vrijeme nešto omete. Recimo, ako podijeliš svoje učenje u više kratkih etapa, umjesto da cijeli ispit spremiš „u jednom cugu“, veća je vjerojatnost da će ti se poboljšati efikasnost.

U pauzama između etapa učenja otiđi na trčanje, pospremi stan, skuhaj ručak ili, još bolje – spavaj.

Popodnevno drijemanje važnije od kave

Za usvajanje novih informacija potrebni su ti dendriti, kratki nastavci živčanih stanica u mozgu. Preko njih se, naime, odvija komunikacija između živčanih stanica. Dendriti mogu rasti i razvijati se, a time ti možeš povećati svoje kapacitete za zaprimanje novih informacija. To ćeš pak najbolje uraditi – spavanjem.

Osim što je potrebno dobro se naspavati tijekom noći, u učenju će ti još više pomoći popodnevni san. Naime, prema istraživanju, studenti koji su pet dana u tjednu poslijepodne rezervirali za drijemanje, imali su bolje rezultate na testovima od onih koji su za to vrijeme nastavili s učenjem. Pokazalo se još da je najbolja količina vremena za san bila između 30 i 60 minuta, i to nipošto nakon 16 sati (najbolje je odrijemati između 12 i 14 sati).

Smanji kavu

Za vrijeme učenja pokušaj konzumirati što manje kave. Istina, ona ti pomaže da se ne srušiš od umora, ali takvo dizanje energije i koncentracije tek je privremeno i kratkoročno. Umjesto toga, dobro isplaniraj raspored svog učenja (da, svugdje, pa i u učenju vrijedi da je organizacija pola posla) i nastoj ne pretjerivati s kofeinom. Umjesto pauze za kavu, odvoji vrijeme za pauzu za san. Vidjet ćeš, dobre ocjene će se u indeksu samo nizati.