• Blog
  • 10:14 am

Putovanje u vlastitom angažmanu (organizacija i ušteda)

Svi se, prije ili poslije, ulovimo u maštanju o zemljama koje želimo posjetiti. Na tome obično i ostanemo, naročito kad u fokus dođe financijski dio. Ipak, tu su i druge mogućnosti. Nastavi čitati i saznaj kako proputovati svijet uz ograničeni budžet!

Istraži hostele

Kada je smještaj u pitanju, hostel je najbolji prijatelj tvog novčanika. Hoteli i apartmani su često (pre)skup sport. Putuješ li s prijateljima, odsjedanje u hostelu bit će vam prava avantura. Usto su i praktični – na jednom mjestu imaš i jeftin doručak, računala i druge usluge koje ti putem mogu zatrebati.

Što je najbolje, u potrazi za ovim tipom smještaja ne moraš lutati bespućima interneta! Smještaj možeš rezervirati i putem aplikacije, a jedna od njih je Hostelworld.

Uživaj u udobnosti (tuđeg) doma

Ako dugo putuješ i želiš malo samoće i intimnosti, odnosno ne dijeliti sobu s drugim ljudima, provjeri što nudi Airbnb. Tamo možeš rezervirati smještaj po prihvatljivim cijenama, i to na svim dijelovima kugle zemaljske.

Kampiraj u prirodi

Posjećuješ li neki festival ili ljetno događanje u prirodi, šteta bi bila ne kampirati. Naravno, ako ta mogućnost postoji. Ovaj tip putovanja dopustit će ti da se opustiš i proživiš pravu avanturu.

Riješi pitanje vize

Vjerojatno već znaš da za neke zemlje trebaš imati vizu, čak i kada je riječ o turističkom posjetu. Ovo pitanje riješi prije nego što kreneš u pustolovinu, a proces shvati ozbiljno. Ideš li, primjerice, u Ameriku, svakako potraži iskustva ljudi koji su dobili vizu. Sve informacije vezane uz putovanja hrvatskih državljana u druge zemlje možeš pronaći online.

Pripazi na sezonu

Istraži kada je turistička sezona u mjestu koje želiš posjetiti. Putovanja na početku ili van sezone su znatno jeftinija. Trebaš li ideju za štednju, razmisli o ugovaranju e-Kasice.  Pravi znalci znaju da se najjeftiniji letovi obično rezerviraju mjesecima unaprijed. U potrazi za onim najpovoljnijim svakako se posluži se stranicama kao što su Skyscanner, Kayak i Matrix Airfare.

Upoznaj lokalce

Postoji li bolji način za upoznati neku zemlju, nego kroz oči lokalca? Definitivno ne! Zapamti, oni su najbolji turistički vodiči. Znaju kako ti predstaviti svoju zemlju u pravom svjetlu, gdje otići i što doživjeti. Dok će obični turisti posjećivati samo znamenitosti, ti ćeš otkriti njihovu kulturu, kuhinju i lokacije koje nisu u planu i programu turističkih agencija. Ako se pak želiš u potpunosti ‘infiltrirati’ u život lokalaca, isprobaj trend couchsurfinga.

Idi kuda te noge nose

Najviše o nekome gradu otkrit ćeš istražujući pješice. Put autobusom kroz grad neće ti omogućiti isto iskustvo kao i duga šetnja puna otkrivanja zanimljivih detalja. Ako pak nisi tip koji će dugo šetati, a ideš u velik grad, unajmi bicikl. No, ne zaboravi instalirati niti LiveTrekker – aplikaciju koja će te upozoriti svaki puta kada na svojoj ruti nađeš pored nekog zanimljivog mjesta.

Pronađi preporuke za odličnu hranu

Kao student vjerojatno si nećeš moći priuštiti restorane, pogotovo ne na dnevnoj bazi. No, to ne znači da ne možeš okusiti izvrsnu lokalnu kuhinju! Mali bistroi, pa i štandovi s uličnom hranom izvrsna su prilika da isprobaš nove okuse, a da pritom ne ostaneš tankog novčanika. U potrazi za dobrom hranom mogu ti pomoći i aplikacije kao što su Foursquare i TripAdvisor.

S druge strane, ako želiš isprobati kuhinju lokalnih stanovnika u njihovom domu, tu je Eatwith. Ova aplikacija će ti pružiti nezaboravno iskustvo s izvornim domaćinima.