• Blog
  • 9:14 am

Studenti, ‘položite’ vlastite financije uz naš vodič

Studentski budžet možda nije velik, ali uz samo malo planiranja može pokriti tvoje troškove. Kako bi ti olakšali put prema financijskoj odgovornosti donosimo ti nekoliko vrijednih savjeta koji će ti pomoći u vođenju vlastitih financija.

Ugovori paket bankarskih usluga

Prethodno kreirani paketi bankarskih usluga osmišljeni su tako da imaš sve što trebaš u jednoj usluzi. Tako je PBZ Indeks plus studentski paket skup usluga koji će ti olakšati vođenje financija u studentskim danima i zadovoljiti sve tvoje potrebe za bankarskim uslugama.

Sve što trebaš je potvrda o studiranju ili indeks i malo dobre volje, a bankari u najbližoj PBZ poslovnici pobrinut će se za sve ostalo.

Kreiraj vlastiti budžet

Kako veći dio financijske odgovornosti leži u izradi budžeta, bitno je da je on realan. Ne brini, dobar budžet teško ćeš složiti iz prve i vjerojatno će postojati nekoliko verzija dok ne dođeš do pravog rješenja. Sjeti se da ti dobar budžet može uštedjeti novac, smanjiti impulzivnu potrošnju na stvari koje ti zapravo ne trebaju, ali i ostvariti želje koje su ti se možda činile nedostižne.

Prvi korak koji moraš napraviti je izračunati sve svoje mjesečne prihode te oduzeti fiksne troškove kao što su stanarina, režije i prijevoz. No, nemoj zaboraviti niti na troškove koji će se stvoriti po putu, kao što je nova majica, bon za mobitel ili izlazak s ekipom. Zato je bitno prilagoditi budžet svom životnom stilu i pronaći najbolje rješenje za tebe.

Štedi malo, ali s ciljem

Možda ti se čini kako je tvoj studentski budžet premali za štednju, ali uz dobro raspoređen budžet vjerojatno ćeš si moći priuštiti izdvojiti barem male iznose. Upravo manji iznosi izdvojeni u štednju pomoći će ti izgraditi naviku štednje, a nakon nekog vremena iznenadit ćeš se ušteđenom svotom.

Bilo da se odlučiš na fizičku ili pak e-Kasicu, počni s iznosima koje nećeš osjetiti i koje si možeš priuštiti. Super stvar kod e-Kasice je što ti nudi mogućnost štednje fiksnog iznosa ili postotka svaki puta kada plaćaš karticom, podižeš novce na bankomatu, uplaćuješ kovanice na PBZ automatima ili pak uplaćuješ popuste iz programa Inovacija. Tako u kratkom vremenu možeš uštedjeti dovoljno da si priuštiš nešto što te veseli.

Uvijek imaj fond za crne dane

Štednja je često potaknuta nekim ciljem, a cilj odvajanja novca za crne dane je da se lakše izvučeš kada financijska situacija zagusti. Kada god si u mogućnosti, pokušaj ostaviti novce sa strane i čuvaj ih sve dok ti ne zatrebaju. Naposljetku, nikad ne znaš kakav te neplanirani trošak čeka iza ugla.

Pronađi studentski posao

Znamo, studentski raspored je gust i pored predavanja, ispita i učenja nekada se čini kako je teško pronaći vrijeme i za studentski posao. Međutim, povremen studentski posao odličan je izvor dodatnih prihoda, ali i dobar način za prikupljanje radnog iskustva. Povremeno ćeš se pronaći u situaciji da ti neki posao zaista ne odgovara, ali na svakom od njih ćeš naučiti nešto novo. Osim toga, upoznat ćeš nove ljude, sklopiti prijateljstva, a na kraju mjeseca imat ćeš dodatni izvor prihoda za svoj budžet.

Ono što će ti zasigurno trebati za obavljanje studentskog posla je žiro račun, na koji primaš plaću za odrađen posao. Njega također možeš pronaći u PBZ Indeks plus studentskom paketu. Zato što čekaš? Trk u poslovnicu po svoj paket bankarskih usluga!