• Blog
  • 9:48 am

Zeleno je uvijek IN: Vodič za ekološki osviještenu svakodnevicu

Recikliranje i kupovina odjeće u second hand shopovima odličan su način da uštediš novce, ali i daš svoj doprinos očuvanju okoliša. Ipak, i svojim postupcima i odabirima svakodnevno možeš činiti male, pozitivne korake. Da bi bili lakši, u nastavku smo saželi samo neke od super ideja.

Uzgajaj svoje začinsko bilje

Kad imaš svoje pravo malo biljno carstvo, lakše je shvatiti koliko je truda i vremena potrebno za njihov rast i razvoj. Ipak, uz neke je konkretne, praktične i provjerene trikove o kojima smo već pisali, uzgoj svakako lakši.  Osim same pristupačnosti nezamjenjivog svježeg bosiljka, ružmarina ili mente, uzgajanjem bilja zapravo usput kreiraš i svoj potpuno novi, svjesniji pristup okolišu i prirodi.

Plastične vrećice zamijeni platnenim

Ovaj savjet vjerojatno često čuješ. S druge strane, sigurno ti se barem dvaput tjedno dogodi neplanirani šoping u kojem kupiš i vrećicu. Rješenje je jednostavno: svoju omiljenu platnenu vrećicu pospremi u torbu! Tako će ti uvijek biti pri ruci. Ako je još uvijek nemaš, vrlo lako je možeš nabaviti ili čak iskrojiti. Internet je prepun tutorijala, iskoristi ih za izradu svog unikata!

Investiraj u bocu i šalicu

U početku malo skuplji, svakodnevni predmeti poput boce za vodu i šalice za ponijeti kavu i čaj gdje god ideš, vrlo se brzo isplate. Najčešće su izrađene od kvalitetnih materijala poput stakla i bambusa koji zaista dugo traju, a nemaju negativnog utjecaja na zdravlje. Osim toga, veliki izbor takvih boca ili šalica u trgovinama ili online omogućit će ti da pronađeš one baš po svom guštu.

Gasi svjetla kad ti ne trebaju

Logičan sam po sebi, ovaj je savjet zapravo kratak i jasan podsjetnik. Koliko puta tjedno zaboraviš isključiti svjetlo u prostoriji iz koje izlaziš? Ako pripaziš na tu naoko sitnicu, zasigurno ćeš smanjiti režije, ali i usvojiti naviku blagonaklonu prema prirodi i okolišu.

Hodaj, hodaj, hodaj!

Mi smo i za bicikliranje, vožnju romobilom ili, u krajnjem slučaju, dijeljenje prijevoza s kolegama kad pada jaka kiša ili snijeg. Ipak, ako hodaš do fakulteta ili posla i nazad, ne moraš plaćati kartu za javni prijevoz ili strepiti nad parkiranim biciklom.

Uz sve to, hodanje je čovjeku najprirodnija kretnja, a pritom i iznimno korisna i zdrava. Stručnjaci tako kažu da je optimalno ‘odraditi’ od 5 do 6 tisuća koraka u danu. A gdje je tek ušteda na gorivu ili pak doprinos smanjenju emisije štetnih plinova u atmosferu

Podrži lokalne proizvođače

U nekom trenutku života većina nas otkrije ljubav prema kuhanju ili, općenito rečeno, zdravijoj prehrani. No, posebno se iznenadimo kad shvatimo da zdravo ne mora biti nužno skupo ili teško dostupno. Dapače! Ukusno sezonsko voće i povrće često je dostupno u tvojoj neposrednoj blizini, na sajmovima ili lokalnoj tržnici. Obavezno baci oko i na društvene mreže!

Za ponudu svježih i povoljnih neretvanskih mandarina, ličkog krumpira ili domaćih lubenica možeš doznati putem raznih grupa o zdravoj i ukusnoj prehrani i receptima. Imaj na umu sljedeće: svaki put kad svoje namirnice za tjedan kupiš od domaćih proizvođača, time činiš dobro za sebe, ali i podržavaš OPG proizvodnju i razvoj gospodarstva.

Plaćaj račune online

Tehnologija je tu da nam olakša i da je koristimo što je više i bolje moguće. Zato, računalo, tablet i smartphone u ruke! Većinu je računa moguće preusmjeriti na e-mail, a uz pomoć internetskog ili mobilnog bankarstva režije, stanarinu i druge račune platiti online. I to uz manje naknade, u samo nekoliko klikova, ako treba i iz kreveta!

Smiksaj svoja sredstva za čišćenje

Čišćenje može biti mukotrpan posao, a sredstva za čišćenje su, složit ćeš se, poprilično skupa. Znaš li da u kućnoj radinosti možeš napraviti svoja sredstva, i to uz samo nekoliko sastojaka? Tako ti za višenamjensko sredstvo za čišćenje trebaju 2 žlice sode bikarbone, pola čaše bijelog octa i 10 kapi eteričnog ulja čajevca, dok sredstvo za poliranje drvenog namještaja možeš napraviti od 1/3 čaše maslinova ulja, ¼ čaše bijelog octa i 30 kapi eteričnog ulja naranče ili limuna. Isprobaj i oduševi se!

Iskopčaj sve aparate iz struje

Istina je: čak i kad ne rade, kućanski aparati troše struju ako su u nju uključeni. Vjerojatno se radi o zanemarivom iznosu, no ipak, što bi se dogodilo da tu potrošnju zbrojimo na temelju dužeg razdoblja? Isključivanje tostera, televizora, perilice ili gramofona iz struje zato je zgodno rješenje. Nema skrivenih troškova, ali niti opasnosti od eventualnog udara munje.

Preuredi namještaj

Uz malo materijala i vremena te zasukane rukave svaki stolac, fotelja, stol ili polica može zasjati sasvim novim sjajem. Čak i namještaj koji je netko u susjedstvu namijenio bacanju u smeće! Industrijski dizajn, minimalizam, eklektika, šljokice, boje, uzorci – internet, a naročito Instagram i Pinterest obiluju DIY primjerima u zaista različitim stilovima, što potragu za inspiracijom čini zaista laganom. S druge strane, sam postupak vrlo često možeš pronaći u video tutorijalima na YouTubeu, što ti omogućuje da jednostavno i lako učiš dok stvaraš nešto novo od starog.

Ponovno (is)koristi staklenu ambalažu

Vjerojatno se slažeš kad kažemo da većinu našeg kućnog otpada čini upravo prazna ambalaža proizvoda. Boce, staklenke, omoti, plastika, papiri i papirići… Kako bi se smanjila silna količina smeća kojeg, realno, svakodnevno proizvodimo, za početak je dobro kupovati u rinfuzi. Malo pomalo, pojavljuju se dućani u koje se u kupnju dolazi s ambalažama, platnenim cekerima i košarama.

Takvi proizvodi manje koštaju, lako ih je sortirati u kuhinji, a kad se potroše za sobom ne ostavljaju otpad. Ako i kupuješ proizvode u ambalaži, uvijek možeš pripaziti da kupiš one čiju ambalažu možeš prenamijeniti i iskoristiti. Plastične boce uvijek možeš vratiti i dobiti naknadu, a staklenke napuniti namirnicama ili ih preurediti u, primjerice, lončanicu za biljke ili lampu.