• Blog
  • 11:31 am

Želiš pokloniti originalne darove? Pronađi ih na buvljaku

Čim stigne prosinac i zabijele se prvi krovovi (što od mraza, što od snijega), krene i razmišljanje o darovima! Kako pronaći one prave? Kako svima pokloniti ono što žele ili vole, a da nam ostane i za druge, uobičajene troškove?

Odgovori na stotinu pitanja i nedoumica o tome što i kako darivati ljudima koje volimo, često se kriju na neuobičajenim mjestima poput – buvljaka!

Ako još nikad nisi, svakako isplaniraj posjet sajmu, čak i antikvarijatu u tvom mjestu ili gradu u kojem studiraš. Vjeruj, često se isplati! Uz malo mašte (ok, i inspiracije s interneta), u samo sat ili dva možeš pronaći odlične, očuvane, nerijetko i nove predmete koji će razveseliti tvog frenda, djevojku, brata ili sestru.

Uz sve to, velika je vjerojatnost da će ti ostati dovoljno novca da pronađeš nešto i za sebe ili kakvu sitnicu za dom. Evo nekoliko primjera poklona koje možeš pronaći, a uvijek pale!

1. Knjige

Dobro, kvalitetno štivo je klasik s kojim zaista ne možeš pogriješiti. Od proze do poezije, stručne literature do najnovijih skandinavskih krimića i bestselera – na buvljaku i po antikvarijatima možeš pronaći knjige iznenađujuće očuvanosti, ali i cijene.

Ako pogodiš dan i trenutak, moguće je naići i na čitave komplete s knjigama od 3-5 kuna. Prodavači i izlagači su vrlo često raspoloženi i za cjenkanje, a tu je, naravno, i popust na količinu. Dodaš posvetu, svečani ukrasni papir i izvrstan poklon je tu!

2. Modni dodaci

Nekad je teško povjerovati, ali da, buvljaci su pravo mjesto na koje želiš zaviriti kad si u potrazi za modnim dodacima koji „podižu“ svaku kombinaciju. Osim toga, takve zasigurno ne možeš često vidjeti po gradu!

Ako osoba kojoj je namijenjen poklon i inače voli vintage i retro prizvuk, ovakav je odabir posebice dobar. Na buvljaku tako možeš naići na izvrsne modele naočala, očuvanih kapa i šešira, nenošenih šalova, čak i unikatnih primjeraka torbi, broševa ili raznoraznog nakita.

3. Ploče

Čisti HiFi zvuk je nešto na što smo navikli. No, ruku na srce, postoji li išta toplije i ljepše od pucketanja vinila? Sigurni smo da se zato među tvojim frendovima kriju i zaljubljenici u ploče. Ako osoba kojoj je želiš pokloniti ima profile na SoundCloudu ili Last.fm, obavezno provjeri što trenutno sluša.

Naravno, usput baci oko i na vinile koji su već u kolekciji i suptilno ispitaj sve želje, čak i planove za odlaske na koncerte. Dogodi se i da ne dobiješ hint. Ništa zato, jer na buvljacima uvijek možeš „naletjeti“ na uščuvane ploče dobrih starih glazbenih legendi poput Boba Dylana, Pink Floyda, Led Zeppelina, Leonarda Cohena i drugih…

Ili jednostavno izaberi „naslijepo“ i u darivanje unesi dozu neizvjesnosti za obje strane.

4. Stripovi

Imaš frenda koji obožava Alana Forda? Nema druge nego da kreneš u potragu! Prođi antikvarijate, pretraži sajam, čak i online oglase. Ako ti se ukaže sreća, izvrsno očuvane (ponekad i nikad otvorene) stripove možeš pronaći već za desetak kuna.

5. Okviri za slike

Tek kad jednom kreneš tražiti okvir za poster ili sliku koji želiš pokloniti, shvatiš koliko su takvi okviri zapravo skupi. Cijene onih većih formata tako se kreću i iznad 200 kuna. Znaš li da okvire raznih veličina, boja i oblika možeš pronaći upravo na buvljaku?

Na takvim sajmovima jako se često i za male novce prodaju raznorazni prazni okviri, ali i slike. Ako zamijetiš povoljnu, a da je uokvirena okvirom kakav planiraš kao dio svog poklona, svakako razmisli o kupnji! Sve što zatim trebaš jest pronaći dobru fotografiju za ispis, vašu zajedničku uspomenu ili pak nešto naslikati. Uokviri, učvrsti i – poklon je spreman za umatanje!