• Blog
  • 1:13 pm

5 savjeta za više produktivnosti

Neorganiziranost i česta predavanja u kombinaciji s noćnim izlascima i premalo sna samo su neke od aktivnosti koje utječu na smanjenje učinkovitosti, a zatim i produktivnosti kod studenata.

Ako još tomu dodamo velike količine literature i gradiva koje treba naučiti, najčešće maraton učenja pred sam ispit rezultira manjkom sna i opterećenjem za cijeli organizam. Srećom, postoje trikovi i metode koje mogu pomoći da fokusirano i uspješno obavljaš svoje fakultetske obveze. Evo nekih.

1. Nauči se dobro organizirati

Iako nam se ponekad čini kao jednostavnija varijanta, ne treba nagomilavati zadatke i obaveze. To ne znači da zadaću moraš napisati čim se vratiš s predavanja, no najbolje je sve obaviti u prvih nekoliko dana, dok je sjećanje na predavanje još uvijek svježe.

Neka se na tvom radnom stolu uvijek nalazi kalendar u koji možeš upisivati termine ispita, kolokvija, seminarskih izlaganja, ali i izlazaka, koncerata te ostalih društvenih aktivnosti. Ovo je jednostavan način da držiš sve svoje obaveze ‘na oku’ i u skladu s time odvojiš dovoljno vremena za pravovremeno savladavanje svih.

2. Pametno iskoristi pametni telefon

Teško da možeš zamisliti svoj dan bez mobitela. No, izvlačiš li iz njega maksimum? Koristi alarm za sve dnevne podsjetnike, a u bilješke lako i brzo zapisuj usputne ideje. Fotoaparat na pametnom telefonu, osim za fotkanje, koristi za brzinsko memoriranje telefonskih brojeva ili mailova. U trenucima kada nemaš pri ruci olovku i papir, mobitel će te spasiti. Čak i na predavanjima, stvari koje ne stigneš upamtiti – snimi na mobitel.

3. Raspodjeli gradivo

Ako imaš nekoliko sličnih kolegija, možeš kombinirati njihovo učenje u istom danu. Prije samog učenja, prouči svoje bilješke s predavanja koje će ti pomoći da razlučiš najvažnije gradivo od onoga manje bitnog. Literaturu pročitaj u cjelini, a potom je podijeli na manje jedinice i odlomke te ponavljaj dok nisi siguran da si sve zapamtio. Kako bi si olakšao proces učenja, dobro će ti poslužiti markeri i post-it papirići kojima možeš označavati ključne dijelove gradiva.

4. Odredi idealno vrijeme za učenje

Jesi li jutarnji ili večernji tip? Odgovara li ti više obavljanje zadataka (uključujući učenje) rano ujutro ili kasno uvečer? Prema tome složi svoj dnevni raspored, pa teže gradivo uči u razdoblju najveće budnosti, kada ti je koncentracija najjača. Naravno, u oba slučaja je važno odvojiti dovoljno vremena za kvalitetan san i redovito punjenje baterija.

5. Napravi povremene pauze

Čak i kada shvatiš da jednostavno imaš previše gradiva koje trebaš naučiti, nemoj zaboraviti na važnost povremenih pauza. Razgibaj se, opusti i tako zadrži koncentraciju. Izađi na svježi zrak, prošeći, ručaj i druži se s kolegama. Stanke su izuzetno važne u procesu učenja. Idealno bi bilo da svakih 20 do 30 minuta napraviš pauzu od 5 minuta.