• Blog
  • 11:31 am

Kako koristiti društvene mreže bez kasnijeg kajanja

Studentski život možda je najuzbudljivije razdoblje u životu svakoga čovjeka, ali i najstresnije. Društvene mreže su apsolutni must have, ali ako se ne želite dovesti u situaciju zbog koje morate izbjegavati odlazak među ljude idućih nekoliko godina, važno je dobro razmisliti prije nego što šerate sve što treba i ne treba.

Studiranje je razdoblje kada nam je važno s kim se družimo, što odijevamo, kakvu glazbu slušamo, na koja mjesta izlazimo, hoće li biti još jednoga ispitnoga roka, kako otići s malo novca na onu zabavu na koju svi idu…

Mnogo je toga o čemu treba misliti, ali je to definitivno razdoblje u kojemu trebamo i maksimalno uživati. Sve to mora biti zabilježeno na društvenim mrežama jer ako nije, kao da se nije ni dogodilo.

Saznajte kako izbjeći neugodne situacije i ne pokajati se nakon postanja na Facebooku, Instagramu, Twitteru…

Kako koristiti Facebook

Nije teško koristiti Facebook bez sutrašnjega kajanja, važno je samo da se držite nekih nepisanih pravila:

Ne objavljuj ništa tijekom izlaska, jutro je pametnije od večeri

Ne želite doći u situaciju da se ujutro probudite i pomislite: “Što mi je ovo trebalo?!” Dakle, zaboravite na fejs dok ste u provodu. Ugasite internet i uživajte u čarima offlinea.

Umjerenost je bitna

Ne morate podijeliti na Facebooku sve što vam se događa, koliko god to cool bilo. Ljude često ne zanima što ste danas ručali ili da trenutačno ležite na kauču blejeći u strop. Odredite što vam je bitno.

Ljubavni problemi not allowed

Koliko god bili povrijeđeni ili sretni zbog svoje zaljubljenosti koja je jača nego ikad, sačuvajte to za sebe. Najgore što se može dogoditi je da isti sadržaj dijelite s drugim partnerima koji se smjenjuju u vašemu životu te da ih svi znaju točno nabrojati kao i datume vaših godišnjica. Sačuvajte neke stvari za sebe i emotikone u obliku srca zadržite za Inbox.

Citati pjesama

Koju god glazbu slušali, ljudi ne žele imati uvid u vaše emotivno stanje izraženo citatom. O motivacijskim citatima da i ne pričamo. To smo jednostavno prerasli u srednjoj školi i sada je vrijeme kada dijelimo samo ono što smatramo baš “jakim”. Zamislite kako bi vas promatrali da objavite u statusu: “Cilega života ja sam tija samo nju, da do njenog srca nađem put. Cilega života moje tilo je bez nje, ka’ cviće bez vode.” Stvarno to želite na svome profilu?

Kako koristiti Instagram

Ne stavljaj svaki dan svoj selfie

Koliko god bili lijepi, ljudima jednom dosadite. Ne spamajte svojom fotografijom iz istoga kuta. Pućenje usana podrazumijeva se kao strogo zabranjeno. Ponudite nešto više o sebi osim “pogledajte me kako sam divan/divna i danas”. Kao i kod Facebooka – umjerenost je bitna.

Korištenje hashtagova

Također treba biti umjereno jer ne želite djelovati patetično sa svim onim silnim #tags4likes, #followback, #followforfollow.

Kako koristiti Twitter

Tvitanje pod utjecajem alkohola

Najstrože zabranjeno ako se ne želite sutra kajati. Da, tweetovi se mogu obrisati, ali postoji velika mogućnost da svoju karijeru u izgradnji upropastite na ovoj mreži tweetovima koji nisu primjereni. Kad piješ – ne tvitaj!

Ne morate imati mišljenje o svemu

Iako je Twitter poznat kao mreža na kojoj svi imaju mišljenje, ipak ga ne morate imati o svemu. Bolje je prešutjeti nego govoriti o temi o kojoj ne znate mnogo. Može se dogoditi da završite među „biserima“ nekoga portala ili dnevnih novina.

 

Kada je o ostalim mrežama riječ, uglavnom je sve slično ili isto. Budite dostojanstveni, ne šerajte ono što ne biste voljeli vidjeti kod drugoga jer, kako god vam se sada činilo, jednoga dana poslodavci će vas potražiti na mrežama, a ono što pronađu trebalo bi na njih ostaviti dobar dojam. To ne znači da morate biti uštogljeni i pisati samo ozbiljno, ali morate dobro znati granicu – gdje počinje neprimjerenost, a završava zabava.