• Blog
  • 12:03 pm

Trikovi za jeftino putovanje

Istraživanje egzotičnih krajeva ne mora te koštati cijelo bogatstvo. Isto tako, sigurno ne moraš čekati da osvojiš na lutriji. Pogledaj kako jednostavno možeš svako putovanje prilagoditi svom studentskom džepu.

1. Najbitniji je plan

Spontano putovanje najbolje je putovanje. To posebice vrijedi ako imaš vremena i novca zahvaljujući kojima spontanost itekako dobro prolazi. Međutim, ako putuješ s ograničenim džeparcem, prvo što trebaš je – napraviti plan.

Naravno, pod „napraviti plan“ ne misli se na to da trebaš imati u sat isplanirane svoje aktivnosti, ali svakako planiraj unaprijed – i smještaj, i let. Istraži malo destinaciju na koju putuješ i otkrij gdje se može dobro, a za male novce zabaviti, najesti i sl.

Osim toga, kada bukiraš let, razmisli da ga, osim što ćeš ga bukirati dosta unaprijed, bukiraš utorkom. Utorcima su, naime, uvijek jeftinije avionske karte. Jasno, ne treba ni spominjati da bukiraš ekonomsku klasu.

2. Putuj izvan sezone

Drugo zlatno pravilo jeftinog putovanja je putovanje izvan sezone. Preko ljeta otići u neku mediteransku zemlju moglo bi možda premašiti tvoj budžet. Umjesto toga, biraj lokacije ili oko kojih se nije stvorio turistički hype ili jednostavno pričekaj da dođe jesen i uživaj u manjoj gužvi, ali i u manjim cijenama svega.

U slučaju da si avanturističkog duha, onda ti neće ni biti bitno je li sezona ili ne. Međutim, čak i najveći lovci na pustolovine i adrenalin, trebaju imati vodič kroz avanturu.

3. Štedi na smještaju

Noćenje u hotelima nije opcija za one koji žele uštedjeti na putovanju. Umjesto toga, malo žrtvuj komociju pa si nađi smještaj u hostelu. Također, tu je i AirBnB preko kojeg možeš naći doslovce samo krevet za sebe u nekom privatnom smještaju.

U slučaju da bi ti smještaj baš jako „pojeo“ budžet s kojim putuješ, uvijek se možeš odlučiti na couchsurfing. Riječ je o platformi preko koje si možeš osigurati mjesto za spavanje, ali pod uvjetom da i ti kod sebe doma nekome budeš domaćin. A sve besplatno! Fora i za upoznavanje novih ljudi, svakako.

4. Pakiraj se pametno

Kad se spremaš za putovanje, spremi samo ono što će ti zaista trebati. Naravno, uvijek se pobrini i za situacije „zlu ne trebalo“ (hudice, duge hlače, lijekovi i sl.), ali nemoj se dovoditi u situacije da ti nešto zatreba što ćeš morati kupiti u inozemstvu, i to obično po puno višim cijenama nego doma.

5. Radi dok putuješ

Ako putuješ na neki dulji period, razmisli da si zaradiš i za hranu i za smještaj, i to na putu. Pronađi na internetu hostele u kojima možeš odraditi smjenu u zamjenu za krevet. Možeš podučavati engleski jezik, čuvati djecu ili kućne ljubimce… Mogućnosti je zaista mnogo, a ti za sebe pronađi onu koja je najbliža tvojim interesima.