• Blog
  • 2:28 pm

Kako se pripremiti za ljetni festival

Brojiš sitno do ljeta, izlazaka, zabava i, najvažnije, festivala? Bez obzira hoće li ti ljeto 2019. biti ljeto u kojem ćeš se tek zaljubiti u energiju glazbenih festivala ili si već festivalski veteran, svakako provjeri na što trebaš obratiti pažnju za bezbrižno i sigurno uživanje.

Izaberi pravi festival za sebe

Svaki festival ima neku svoju vibru. Svaki je jedinstven. Kada se odlučuješ na koji festival krenuti, uvijek se možeš voditi dvama načelima: ideš li na festival zbog društva ili zbog glazbe? U teoriji, oba su razloga ispravna jer s dobrim društvom će ti biti dobro bilo gdje. Dok razmišljaš gdje ćeš (ako još uvijek ne znaš), zapitaj se iduća pitanja.

Koliko novaca možeš potrošiti?

Kada ideš na festival, možeš kupiti jednodnevne ili višednevne ulaznice. Cijene variraju od 200 pa sve do nekoliko tisuća kuna. To ovisi o izvođačima, lokaciji i sl. Ako ti se na neki festival baš jako, jako ide, a cijene premašuju tvoj budžet, razmisli o štednji putem #withSAVE. Vidjet ćeš, nećeš ni primijetiti da štediš, a za jako malo vremena imat ćeš budžet za željeni line up.

Veseli li te kamp?

Mnogima je prva asocijacija na festival kampiranje. Uživanje uz dobru mjuzu i sjajnu ekipu, a kao šećer na kraju dolazi spavanje pod vedrim nebom. Ako si avanturističkog duha, onda će te spavanje u šatoru svakako dodatno motivirati na festivalsko uživanje.

Svakako moraš imati full opremu – šator i vreću za spavanje, a nipošto ne zaboravi prijenosni punjač za mobitel. Većina kampova ima pristup struji, ne brini. Cijeli ćeš festival bez problema moći ispratiti na društvenim mrežama.

Također, ne zaboravi ni na praktične stvari poput udobne obuće ili obuće, a svakako je korisno ne nositi puno novaca u kešu. Jednostavno, provjeri što ponijeti na cjelonoćni izlazak, koji, doduše, traje nekoliko večeri.

Ipak si više hotelsko-apartmanski tip?

U slučaju da kampiranje i nije najsretnija opcija za tebe, možeš spavati u hotelu ili apartmanu. Ono što je ovdje bitno je upamtiti da se nikad ne može prerano rezervirati smještaj. Ako se pak dogodi suprotno pa kreneš rezervirati pet do dvanaest, moglo bi se dogoditi da ostaneš bez krova na glavom.

Izađi iz komfort zone

Jedna od najboljih stvari festivala je prilika da se upoznaš s različitim ljudima iz različitih kultura. To ćeš najbolje iskusiti ako budeš na nekom festivalu gdje su miješani glazbeni žanrovi. Ako si fan žestokog rocka, svejedno „škicni“ što se nudi na elektro pozornici. Jedinstvena je to prilika da proširiš svoje vidike i obogatiš se novim iskustvima.

Nađi vremena i za čilanje

Na festivalima je vrlo malo vremena za san. Međutim, nemoj se voditi tim festivalskim pravilom. Umjesto toga, neka ti između nastupa omiljenih izvođača u programu bude – odmor.

Ako si ljubitelj prirode, onda si obvezno ponesi viseću ležaljku. Dva stabla, ležaljka i hlad. Sve što ti je potrebno za napuniti baterije za koncerte.

Osim toga, slobodno ponesi omiljenu knjigu, nađi vremena za jogu ili džoging. Jednostavno, radi što god te najviše opušta. Na kraju, koliko god se katkad festivali činili napornima zbog svoga tempa, njihova primarna funkcija i jest da te opuste. Prepusti se i uživaj.