• Blog
  • 1:57 pm

Fotkanjem do uspomena: 10 pravila dobre fotografije

Od blogova do profila na društvenim mrežama, fotografija je danas važan dio naše svakodnevice. Super je to što ti za dobre fotke ne treba pravi pravcati fotoaparat. Kad poželiš ovjekovječiti trenutak i tako izvještiti ruku i oko, slobodno se drži svog smartphonea – i ovih savjeta.

1. Drži se trećine

Odvoji trenutak i u postavkama svoje kamere uključi opciju „rešetke“. Ne brini, ako je nemaš, na ekranu (odnosno kadru koji želiš fotkati) zamisli devet jednakih kvadrata. Uz njih ćeš lako primijeniti pravilo koje zna baš svaki fotograf – pravilo trećine. Detalje koje želiš naglasiti smjesti na sjecišta vertikalnih i horizontalnih linija, čime će tvoja fotografija dobiti na dinamici i upečatljivosti.

2. Igraj se negativnim prostorom

Naučiš li koristiti negativni prostor, postići ćeš bolju kompoziciju fotki. O praznini oko predmeta ili osobe koju fotkaš razmišljaj kao o važnom dijelu fotografije. Uz ovaj mali trik, ono što ti je u fokusu (odnosno pozitivan prostor) definitivno će se više istaknuti.

3. Pronađi pravu perspektivu

Dok skrolaš bespućima društvenih mreža, najčešće ćeš nabasati na fotke koje su slikane ravno ili iz ptičje perspektive. Umijeće fotografiranja ogleda se i u kreativnosti kad je u pitanju kut fotkanja. Kreni s vježbom; upotrijebi nebo kao negativan prostor pa fotkaj iz žablje perspektive.

4. Iskoristi upečatljivost simetrije

Ljudi uvijek teže simetriji. U njoj je svakako nešto zadovoljavajuće, zato razmišljaj i o tom detalju. Ipak, nemoj zaboraviti na pravilo trećine. Ova dva savjeta su vrlo bitna za konačan rezultat.

5. Pronađi motiv koji se ponavlja

Želiš li postići snažan vizualni utisak na svoju publiku ili pratioce, posluži se uzorcima. Oku je prirodno da voli uzorke, linije, točke – detalje koji se nalaze svuda oko nas. Baš je zato dobro inspirirati se prirodom i okolinom koja nas okružuje.

6. Obrati pozornost na detalje

Znaš kako se kaže – male stvari čine razliku. Osvrni se oko sebe i potraži detalje koji bi fotku mogli učiniti posebnom. Stavi fokus na njih, a istaknuti ih možeš dodatnim izoštravanjem fotografija.

7. Iskoristi prirodno svjetlo

Prirodno svjetlo uvijek je bolje od blica kamere tvog pametnog telefona. Pokušaj uhvatiti zlatni sat, odnosno posebnu svjetlost kratko nakon zalaska ili prije izlaska sunca. S druge strane, igra sjena, uz malo vještine, dobro oko i prikladan mod, može činiti potpuno novi motiv fotografskog pothvata.

8. Objektivi nisu samo za skupe fotiće

Želiš da tvoje fotografije zaista odskaču od ostalih? Nabavi objektive za svoju smartphone kameru! Toliko su jednostavne da ih poput štipaljke možeš postaviti na svoj mobitel. Prvo razmisli o efektu koji želiš postići pojedinim objektivom, a potom ih potraži na internetu. Možeš ih naručiti brzo i jednostavno, po povoljnim cijenama.

9. Uređuj fotke kao profić

Blaga korekcija boja ili izoštravanje uvijek dobro dođe. Unatoč raznim mišljenjima, i obrada fotografija pruža priliku da izraziš svoju kreativnost. Slobodno se zato baci na filtere i alate za uređivanje. Ako pritom suvereno ovladaš i znanjem Photoshopa, gdje će ti biti kraj?

10. Svakodnevno vježbaj 

Iza izvrsnosti uvijek stoji veliki broj sati uložen u vježbu. Zato svaki dan „okinikoju fotku i neka ti to postane rutina. Usto nije loše ni baciti oko na trendove, a usput se i inspirirati. Znanje i trud definitivno će ti se isplatiti.