• Blog
  • 1:06 pm

Sedam načina kako se pozdraviti s plastikom i uštedjeti

Već se tradicionalno 5. lipnja održava Svjetski dan zaštite okoliša, a ovogodišnja tema usko je vezana uz posljedice korištenja plastike na okoliš. Upravo zato donosimo ti sedam jednostavnih trikova uz koje možeš očuvati planetu i pritom uštedjeti.

1. Plastičnu vrećicu zamijenite platnenom

Sigurno već znaš kako su plastične vrećice glavni neprijatelj našeg planeta. Osim toga, tu je i trošak svake vrećice iz trgovine. Izbjegni ovaj samo naoko mali trošak i očuvaj okoliš koristeći platnene vrećice. Dostupne su u različitim veličinama, a dovoljno su male i lagane da će jednostavno stati u svaku torbu.

2. Pronađi svoju staklenu bocu

Možda ti se čini da je jednostavnije svaki dan kupiti plastičnu bočicu s vodom na obližnjem kiosku, no njezina staklena inačica nježnija je prema tvom novčaniku. Osobito ljeti kada nas žeđ ulovi češće nego inače. Staklena bočica nije puna štetnih toksina i održat će tekućinu dulje vrijeme svježom.

3. Pravilno odloži plastične (tulum) čaše

Kada odlučiš napraviti party, vjerojatno će se na tvom popisu za nabavu pronaći i jednokratne plastične čaše. No, nakon što tulum završi i baciš se na pospremanje stana, one će prve završiti u smeću. Ako misliš da staklene čaše nisu dobar odabir za tulumarenje, barem ih odvoji za reciklažu.

Beat-Plastic-Polution_WED-2018

4. Skripte drži u kartonskim fasciklima

Ako marljivo pripremaš ispite i lakše ti je učiti iz isprintanih skripti, nemoj ih odlagati u plastične fascikle. Radije upotrijebi kartonsku verziju koja će ti sigurno dobro poslužiti i za kolegije idući semestar. Tako čuvaš okoliš jer se najčešće radi o recikliranom papiru, a osigurat ćeš svoje skripte od neželjenoga gužvanja.

5. Upoznaj se s prirodnim sredstvima za čišćenje

Osim što račun za kupnju sredstava za čišćenje može biti poprilično neugodan prema studentskom džepu, dolazi i u plastičnom pakiranju. Internet je prepun jednostavnih recepata za deterdžente od prirodnih sastojaka poput limuna, sode bikarbone i octa, a možeš ih začas napraviti kod kuće. Najbolje je to što je njihova izrada poprilično jeftina, a pritom čuvaš prirodu.

6. Recikliraj ambalažu za dostavu hrane

Znamo da je nekad jednostavnije naručiti hranu nego kuhati, ali dostavljeni specijaliteti dolaze u različitim ambalažama. Bez obzira na to radi li se o kartonskoj kutiji ili plastičnoj ambalaži, učini mali ekološki pomak – razvrstaj ambalažu i odnesi ju u odgovarajući spremnik za reciklažu.

7. Posjeti studentski projekt Održi me

Nije ti dosta vrijednih savjeta kako svoju svakodnevicu učiniti ekološki osvještenijom te pritom uštedjeti? Onda 30. svibnja kreni putem Poslovnog veleučilišta Zagreb. Tamo se od 15 pa sve do 22 sata održava studentska konferencija Održi me. Moći ćeš naučiti kako napraviti prirodnu kozmetiku, nešto više o mjerama energetske učinkovitosti, ali i zašto je bicikl bolji od javnog prijevoza.

Beat-Plastic-Polution_WED-2018

U PBZ-u kontinuirano nastojimo provoditi trend pozitivnih promjena u suvremenim financijskim institucijama. Izuzetno smo sretni što smo podržali ovaj hvalevrijedan studentski projekt koji je i nas nadahnuo da se još više posvetimo očuvanju okoliša.