• Blog
  • 10:36 am

Karijera vs. posao – na što se fokusirati (i kako planirati)

Ponuda studentskih poslova obično je velika, no one u budućoj struci puno je teže pronaći. Iako ti mogu donijeti prednost pri zapošljavanju nakon diplome, i studentski angažmani itekako mogu biti odskočna daska za razvoj karijere. Evo zašto!

Usvojit ćeš nove vještine

Na prvu ti se možda čini da tako možeš isključivo zaraditi za stanarinu, režije i druge troškove. No razmišljaj ovako – radiš li u trgovini, kafiću ili u tehničkoj podršci, steći ćeš iznimno vrijedne vještine koje će ti jednoga dana dobro poslužiti. Primjerice, u tele-prodaji razvijaš svoje sposobnosti uvjeravanja i strpljivost, konobari postaju odlični u pregovaranju, a oni koji rade na recepciji također razvijaju zavidne komunikacijske vještine.

Naučit ćeš se nositi sa stresom

Vrlo ćeš brzo primijetiti kako su neki poslovi teži fizički, dok drugi psihički. Vjerojatno ćeš se ponekad naći u stresnim situacijama. Ne brini, i takvi će ti trenuci pomoći da očvrsneš i razviješ se u stabilnu osobu spremnu na razne izazove – kako poslovne, tako i privatne.

Bolje ćeš se organizirati

Kad na dnevni red dođu predavanja, seminari, vježbe i posao, morat ćeš se bolje organizirati. Iako ćeš imati nešto manje vremena od svojih kolega koji ne rade, definitivno ćeš naučiti kako isplanirati dane.

Studenti koji rade lakše se organiziraju, znaju postaviti prioritete pa i svoje obaveze obično mnogo češće rješavaju na vrijeme. Vjeruj, bit će propuštenih izlazaka i nepopijenih kava, ali vrlo će se brzo to isplatiti.

Izgradit ćeš radne navike

Uvijek ima prostora za napredak. Što god radiš, uvijek ulaži svoj maksimum. Nemoj kasniti na posao i nemoj si dozvoliti da između zadataka imaš praznog hoda. Potrudi se odraditi posao kako najbolje znaš i možeš.

Popunit ćeš prazan CV

Sigurno ćeš se složiti, u životopisu je radno iskustvo ključno. Nekoliko redaka tvojih iskustava poslodavcu će ispričati priču o tvojoj svestranosti, marljivosti i drugim vrijednim navikama koje te izdvajaju od drugih kandidata. Zapamti, od nekud se treba krenuti, a ‘boduje’ se svako iskustvo.

Zarađeno možeš uložiti u budućnost

Uz studentske si poslove (i stečeno iskustvo) na pola puta do uspješnog razvoja karijere. Ipak, dodatno usavršavanje, kojim zapravo podižeš svoju konkurentnost, nikad nije naodmet. Svaki mjesec dio plaće ostavi po strani pa uloži u svoje daljnje obrazovanje.

Istina, brojni online tečajevi su besplatni, ali ako ti se dopadne neki koji se plaća, dobro je znati da si ga bez oklijevanja možeš priuštiti. Ne bi bilo loše ni da posjetiš konferencije u svom polju interesa. Cijene kotizacija obično su primjerene i prilagođene studentskom džepu, a uz dobar networking, možda ti baš takav događaj otvori nove prilike.