• Blog
  • 10:28 am

5 načina kako iskoristiti studentske dane do maksimuma

Pitaš li se kako ugodno i korisno provesti dane kada ne učiš u knjižnici i ne sjediš na predavanju ili kavi? Predlažemo da kreneš putem ovih praktičnih savjeta, uz koje će ti studentsko doba svakako biti zanimljivije.

1. Proputuj svijet

Jedna od najboljih stvari (a koja ti se možda više nikada neće pružiti nakon studentskih dana) je sufinancirano putovanje. Pored Erasmus +, AIESEC i tome sličnih projekata, ne samo da možeš studirati u inozemstvu, već imaš priliku i raditi, učiti i stjecati dodatne vještine. Svakako pogledaj pogodnosti PBZ Erasmus Plus studentskog kredita.

Imaj na umu sljedeće: mnoštvo prilika za putovanja kroz projekte namijenjene studentima možda se ne nalaze na prvoj stranici Google pretrage. Odlučiš li se na takvu avanturu, nek’ ti prvi korak bude temeljito istraživanje.

Sada je pravo vrijeme za usavršiti strani jezik, upoznati nove kulture i vidjeti sve ljepote drugih država. Vjeruj, jednom kad shvatiš da ne trebaš (mnogo) novaca da posjetiš sve zemlje o kojima maštaš, tvojim planovima, željama i inspiraciji neće biti kraja. Ne odgađaj putovanja, tko zna kad ćeš na raspolaganju ponovno imati slobodnog vremena, dobrih prilika i društvo najboljih frendova.

2. Odradi studentsku praksu

Jednom kad se dovoljno upoznaš sa svojom strukom i izgradiš samopouzdanje, vrijeme je da teoriju primijeniš u praksi. Studenti koji čekaju da im se poslovne prilike serviranju na pladnju, obično se nakon fakulteta suoče sa surovom stvarnošću. Kreni graditi svoju karijeru već na prvoj godini fakulteta, isplatit će se. Zapamti, studentska praksa prvi je korak prema uspjehu. Privredna banka Zagreb nudi STEM stipendije za izvrsne studente elektrotehnike, računarstva, informatike, prirodoslovno – matematičkih i srodnih studija.

Pokaži budućim poslodavcima da imaš želje i volje učiti – iz knjiga i na praktičnim primjerima. Ako trenutno u tvrtki u kojoj se jednog dana želiš zaposliti, trenutno nema otvorenih pozicija za volontiranje – pošalji otvorenu zamolbu. Proaktivnost i marljivost kvalitete su koje će cijeniti, uvijek i svugdje.

3. Stekni nove prijatelje

Sudjelovanjem na brojnim studentskim konferencijama, natjecanjima i radionicama upoznat ćeš brojne mlade ljude sličnih interesa, usmjerenja, vjerojatno i ciljeva. Nitko ne kaže da se trebaš odreći starih frendova, ali nemoj zatvoriti vrata niti pred novim prijateljstvima.

4. Tulumari do ranih jutarnjih sati

Cjelonoćni izlasci obilježit će gotovo svačije fakultetsko doba. Uživaj u njemu i prepusti se ludorijama s društvom. Iz njih proizlaze nezaboravne uspomene kojih ćeš se jednoga dana rado sjećati. Muče li te obaveze, za izlazak se dogovori unaprijed. Stići ćeš obaviti sve što trebaš i bezbrižno izaći s ekipom.

5. Svaki dan nauči nešto novo

Mnogima je studiranje početak samostalnog života, što sa sobom donosi i učenje brojnih novih stvari. Međutim, zašto stati na tome kada imaš priliku poslušati brojne besplatne online tečajeve ili upisati neku od radionica koje studentske udruge pripremaju za tebe. Posjeti sve konferencije koje te zanimaju i zadaj si zadatak – svaki dan nauči barem jednu novu korisnu sitnicu.