• Blog
  • 9:00 am

Novi mobitel ili fotić: Vodič za štednju

Štednja je navika vrijedna, a štedjeti je definitivno lakše imaš li pritom konkretan cilj. Primjerice, novi mobitel ili fotoaparat o kojem već neko vrijeme maštaš. Možda te baš savjeti u nastavku inspiraju da već danas dio džeparca odvojiš i – ubaciš u svoju kasicu!

‘Sreži’ režije

Početak samostalnog života naučit će te da računi za vodu i struju mogu poprilično isprazniti džep. No pogađaš, i na njima itekako možeš uštedjeti. Vjerojatno znaš da ako obične žarulje zamijeniš onim štednima, trošiš manje električne energije. Osim toga, već i male promjene navika donose olakšanje po pitanju budžeta. Kad izlaziš iz prostorije uvijek za sobom ugasi svijetlo, a aparate koje držiš uključene u struju ipak isključi iz utičnice dok ih ne koristiš.

Uživaš li često u kupkama u kadi, razmisli o tome da se prebaciš na tuširanje. Znatno manje vode na mjesečnoj bazi možeš potrošiti i ako ne puštaš vodu da uzaludno otječe dok pereš zube.

Izbjegavaj impulzivnu kupnju

Vjeruj, štednja je puno lakša kad posložiš prioritete. Odluči koje stvari zaista trebaš u odnosu na ono što ti i nije odmah potrebno. Promišljanjem o kupovini izbjeći ćeš trošenje novca na, primjerice, odjeću koju ćeš nositi samo nekoliko puta. Želiš li si priuštiti neku majicu, hlače ili torbu, razmisli koliko ti je takav komad zaista nužan.

Unaprijed spremaj obroke

Kratko i jasno – razmisli dvaput o naručivanju hrane jer je ono znatno skuplje od obroka u menzi. Sufinancirana je prehrana nježna prema tvom novčaniku, a uvijek možeš proći jeftinije i kuhanjem kod kuće. Priprema hrane za naredne dane uštedjet će ti i vrijeme i novac.

Zabaviti se možeš i kod kuće

Svi povremeno volimo popiti kavu u kafiću ili tulumariti s prijateljima. No ponekad se tako mali troškovi znaju nakupiti i znatno odraziti na tvoj džeparac. Umjesto u kafiću, kavu s frendovima možeš popiti i u udobnosti doma, a partyje pokušaj svesti na minimum. Naročito ako štediš.

Biciklom do faksa

Javni prijevoz je idealna opcija za uštedu u zimskim mjesecima, dok u ljetnim možeš uživati u vožnji biciklom. Ako ga još uvijek ne posjeduješ, provjeri što se od bicikala nudi na oglasnicima ili pak sajmovima i buvljacima. Uvijek se mogu pronaći jeftini rabljeni bicikli u koje ne moraš (mnogo) ulagati, a svakako te mogu dobro poslužiti tijekom studiranja. Naravno, šetnja na svježem zraku uvijek dobro dođe, pogotovo kad su u pitanju kraće rute.

Nađi cimera po svom guštu

Možda ti je ugodnije živjeti samačkim životom, ali ruku na srce, to često predstavlja luksuz. Visoke cijene stanarine definitivno je lakše podnijeti kad ih podijeliš s nekim. Kreni u potragu za dobrim cimerom i možda se iznenadiš koliko je zabavno i praktično živjeti u društvu.

Spremaj novce u e-Kasicu

Bez obzira na to želiš li kupiti novi fotoaparat, mobitel ili nešto treće, moraš naučiti odvajati novce na stranu. Najlakši način za to jest da, umjesto u čarapi ili ladici, svoju uštedu čuvaš u e-Kasici. Pomoću ove inovativne usluge, željene iznose možeš odvajati pri svakom podizanju i uplaćivanju novaca na bankomatu, plaćanju Visa Inspire i Visa Electron karticama ili uplaćivanjem kovanica. Štediš li iz dana u dana i s ciljem, iznenadit ćeš se koliko je štedjeti -zapravo lako.