• Blog
  • 2:18 pm

Učenje stranih jezika nije teško! (naročito uz ove trikove)

Često kažemo da za neke stvari nikad nije kasno. Jedna od njih upravo je učenje nekog svjetskog jezika. Osim što ti može pomoći u tvom poslovnom razvoju i stvaranju karijere (neki se poslovi dobivaju baš zbog takvih znanja), svaki jezik koji usvojiš omogućuje ti da bolje razumiješ druge ljude, ali i da sklapaš nova prijateljstva. Baci se na čitanje i ne čekaj ponedjeljak!

Pronađi način učenja koji ti odgovara

Tvoja je frendica u samo tri mjeseca apsolvirala ruski u školi stranih jezika, pa te oduševljeno povukla sa sobom na tečaj. Trudiš se, no ne ide. Uz razočaranje, tu je i grižnja savjesti, a pomalo gubiš i motivaciju. Moguće je, jer nismo svi isti! Prije svega, učenje je individualan proces i svakome su potrebni drukčiji uvjeti.

Nekima odgovara slušanje i pohađanje poduka u većim grupama, drugi najbrže nauče na tečaju jedan-na-jedan, dok treći željeni jezik „pohvataju“ tek u razgovoru s izvornim govornicima ili pak kad sjednu i krenu učiti sami. Svaki je način učenja dobar ako uz njega primjećuješ napredak. Važno je samo da definiraš kakvi ti uvjeti odgovaraju, ali i koliki (eventualno) budžet imaš na raspolaganju.

Kreni s prvih 100 najčešćih riječi

Bez obzira na to želiš li savladati njemački, francuski ili portugalski jezik, u početku je ključno da odrediš male, ali moguće korake u učenju. Prvih 50 ili 100 riječi koje bi ti, da putuješ u tu zemlju sigurno zatrebale, odličan su početak. Surfaj, čitaj forume, preporuke, gledaj YouTube videe i uz nove riječi uvijek ponavljaj prethodno naučene. Svoj ćeš prvi zadatak tako obaviti i prije nego što misliš.

Kako se ono kaže…?

Koliko god da riječi naučiš, najčešće ćeš zapravo koristiti pitanje iz podnaslova. Ako planiraš putovanje u zemlju čiji jezik voliš i predano učiš, pobrini se da „Kako se kaže____?“ na vrijeme prevedeš i „poneseš“ sa sobom, uz hrpu dobre volje i još boljeg raspoloženja.

Putuj, slušaj i gledaj

Baš će se svi složiti s nama kad kažemo da se jezik najbolje uči u državi izvornih govornika. Danas putovanja zaista ne moraju biti skupa. Iskoristi studentske dane, nagradi se za akademske uspjehe, putuj uz fakultetske udruge ili couchsurfaj. Svako ti putovanje nosi neprocjenjivo iskustvo, a naučene fraze i izrazi zapravo su suveniri za cijeli život. Što je najbolje, svoje znanje možeš podijeliti i s frendovima ili članovima obitelji.

Gledaj filmove, prati serije, slušaj glazbu

Natucaš španjolski jer su se nekoć u tvojem domu sa žarom pratile sapunice? To je samo jedan od primjera koliko popularna kultura utječe na učenje i usvajanje različitih znanja i vještina. Ako primjerice, želiš naučiti švedski jezik, baci se na gledanje izvrsnih švedskih krimića s engleskim titlovima, a kasnije i na izvornu prozu. Istražuj izvorne glazbene pravce i autore. Naučit ćeš jezik, ali i proširiti vidike.

(Is)koristi aplikacije

Doslovno sve što ti zatreba, danas možeš imati na svom smartphoneu. Pa tako i aplikacije za učenje stranih jezika! Memrise, Duolingo i Quizlet najpoznatije su od njih, a omogućuju ti zabavno, brzo i lako usvajanje stranih riječi i izraza uz pomoć asocijacija, ponavljanja, ilustracija, ali i igre. Isprobaj, zabavi se dok putuješ s faksa ili kući na vikend i – uči!

Imaj asa u rukavu (odnosno rječnik u džepu)

Već smo se složili oko činjenice da se kroz razgovor najbolje usvaja novi jezik. Baš zato, dok na licu mjesta pričaš i trudiš se sjetiti se riječi koje ti upravo treba, posegni za rječnikom. On može biti u papirnatom obliku, ali i u obliku mobilne aplikacije, što njegovo korištenje čini puno lakšim. Također, osim samih riječi, uz aplikacije možeš doći i do cijelih fraza i idioma, što je idealno za razgovor. Osim toga što ćeš imati uspjeha u komunikaciji, sigurno ćeš i bolje zapamtiti sve do čega dođeš uz pomoć rječnika.

„Prevedi“ sučelje Facebooka

Realno, svi „visimo“ na Facebooku. Koristimo ga za razmjenu seminarskih tema, literature i bilješki putem studentskih grupa, dogovore s frendovima, pronalaske dobre glazbe, filmskih preporuka i slično. Dobra je ideja zato Facebook s matičnog ili engleskog jezika prebaciti na jezik koji želiš naučiti. Pitaš se zašto? Možda jest neobično, no kombinacija potpuno nepoznatih riječi i vrlo poznatog sučelja na kojeg smo navikli, odlično pali kad je u pitanju učenje jezika. Ne propusti isprobati!

Zabavljaj se i uči na greškama

Usvajanje novog jezika, bilo ono dugotrajno ili brzo, predstavlja proces koji ovisi o nama samima. Upravo zato važno je da imaš čvrstu želju naučiti jezik, jaku motivaciju, ali i da se kvalitetno organiziraš. Ipak, od svega toga je najvažnije da učenje shvatiš i prihvatiš kao zabavan i zanimljiv proces, naročito ako putuješ.

Sjeti se, kad čuješ nekog stranca kako pokušava pričati tvojim materinjim jezikom, takve simpatične pokušaje u pravilu uvijek iznimno cijeniš. Zato bez ustezanja upoznaj nove kulture, običaje i ljude i koristi naučeno znanje, čak i ako padne poneka šala na tvoj račun. Sve je to dio procesa učenja, ali i kreiranja uspomena.