• Blog
  • 10:05 am

Top 10 savjeta za uštedu u studentskim danima

Bez obzira na to krećeš li studirati ili već naveliko kročiš fakultetskim hodnicima i barataš svojim budžetom, sigurno se slažeš da se uštedjeti uvijek može. Za tebe smo zato sastavili popis konkretnih savjeta uz koje će ti svakog mjeseca ostati više novca, a da se ničega ne moraš odricati.

Prijavi se za stipendiju

Bila djelomična ili potpuna, stipendija ti svakako može omogućiti lakše financiranje obrazovanja, profesionalnog usavršavanja ili istraživačkog projekta. U Hrvatskoj postoje različite vrste stipendija: od onih koje pružaju općine, županije, gradovi, razna visoka učilišta, organizacije, zaklade i privatne tvrtke do stipendija za obrazovanje izvan matične zemlje. Ako na fakultetu postižeš odličan uspjeh ili pak pripadaš nekoj od skupina prema kojima su postavljeni kriteriji za dijeljenje stipendija, poput sportaša, umjetnika ili skupine određenog društvenog statusa, savjetujemo ti da svoje mogućnosti stipendiranja istražiš na ovoj web stranici.

Osvijesti svakodnevne troškove

U dućanu uvijek kupuješ plastične vrećice? Umjesto jedne kave s frendovima, nakon faksa uvijek ‘padne’ još pokoja? Da, svi uvijek pomislimo kako je u pitanju samo sitniš. Ipak, kuna na kunu i nezanemarivi se iznosi brzo, ali sigurno potroše! Probaj napraviti mali eksperiment: mjesec dana prvu kavu u danu skuhaj kod kuće i ponesi sa sobom, a u torbu pospremi platnenu vrećicu za kupnju. Iznenadit ćeš se svotom koja ti na kraju ostaje za dobar šoping ili kartu za koncert.

Prati sniženja i hvataj popuste

Danas zaista nije teško popratiti akcije i sniženja u dućanima. Ako stižeš i imaš volje za nešto duži proces kupnje, prije nego što kreneš „baci oko“ na Facebook i web stranice dućana i provjeri tjedne ponude. Kad odrediš što ti se gdje isplati kupiti, zapiši i kreni u šoping. Nabavku obavljaj punog želuca, kad je mogućnost da ćeš neplanirano kupovati ipak manja, a biraj i popodnevne sate jer su tada pojedini artikli često dodatno sniženi.

Ručak pripremaj i nosi sa sobom

Svoje obroke kupuješ tek kad te obuzme glad? Potrošiš novce, a za sat vremena kao da ručka nije ni bilo? Ruku na srce, peciva iz pekara i naručena jela ne mogu zamijeniti hranu koju si pripremiš po svom guštu. Osim što uvijek znaš koji su sastojci upotrijebljeni, pripremom kod kuće definitivno ćeš uštedjeti znatne iznose na mjesečnoj razini.

Vježbaj kod kuće

Teretana je mjesto gdje su ti dostupne različite sprave i rekviziti za treninge snage i izdržljivosti, no odličnu rutinu tjelovježbe, bez dodatnih ulaganja, možeš posložiti i u privatnosti svog doma. Već smo pisali o 19 odličnih fitness aplikacija uz koje možeš redovito trenirati, pratiti svoj napredak i uživati u različitim aktivnostima, a tu je i YouTube koji je prepun izvrsnih videa za rekreaciju, od joge i zumbe do dizanja utega.

Hodaj, vozi bicikl ili dijeli prijevoz

Jednostavno je – hodanjem do fakulteta ili posla trošiš kalorije, a ne novac. Može li bolje? Ako ti hodanje nije omiljena aktivnost, razmisli o nabavci polovnog bicikla. Često ih, po povoljnim cijenama, možeš pronaći na sajmovima ili putem oglasnika, a putem aplikacije Letgo ponudu možeš provjeriti i u svom kvartu. Kad zimi idete na zajednička predavanja, međusobno se organizirajte i podijelite troškove benzina – dobro tebi, dobro frendovima!

Pripazi na režije

Često mislimo da činimo sve da bi uštedjeli, no nekako se ispostavi kako ipak ima mjesta za dodatne promjene. Nećeš ih ni osjetiti, a pozitivno će utjecati na debljinu tvog novčanika. Ako puštaš vodu dok pereš zube, ponekad ostavljaš upaljeno svjetlo, pereš odjeću tijekom dnevne tarife struje ili odgađaš popravak slavine koja curi, svakako imaš prostora za uštedu na mjesečnim režijama.

Kupuj online

Oprema za smartphone i laptop, držači za kablove i slušalice, dodatne ladice za hladnjak, ukrasne zidne naljepnice… Internetska je kupovina odlična stvar kad tražiš nešto niže cijene i veću ponudu. Prije nego što se odlučiš na šoping u klasičnom dućanu, provjeri što se nudi na webshopovima poput Aliexpress ili Dealextreme. Osim toga, na stranicama poput Asos i Zaful možeš pronaći i odličnu ponudu odjeće i obuće, a kozmetiku na Beauty Bay ili Look Fantastic stranicama.

Iskoristi prednosti inovativne štednje

Znaš li da možeš štedjeti iz dana u dan, svaki put kad podižeš novce na bankomatu i plaćaš karticom? Samo odaberi iznos koji želiš da automatski „puni“ tvoju e-Kasicu i vjeruj, iznenadit ćeš se koliko se novca s vremenom nakupi!

Kad izlaziš, novce ostavi kod kuće

Realno, izlasci su stvoreni za opuštanje. Sebe izvedemo u grad ili kino, a mozak na pašu, zbog čega se dogode troškovi koje baš i nisu bili u vidu. Ovaj trik uvijek pali: jednostavno sa sobom uvijek imaj količinu novca koja će ti biti dovoljna za večer – i ništa više. Ako smatraš da time riskiraš zabavu ili neplaniran povratak taksijem, uvijek možeš ponijeti i svoju bankovnu karticu.