• Blog
  • 8:04 am

Prvi put na aerodromu? Evo detaljnih uputa kako se snaći (i pritom uživati)

Već dugo planiraš negdje otputovati solo ili ideš nekome u posjet? Avanturi se veseliš više nego ičemu, ali sama pomisao na snalaženje na aerodromu steže ti želudac u čvor?

Ma ne brini! Gotovo svatko tko se našao u toj situaciji imao je slične brige, no na kraju se uvijek ispostavi da put do samog zrakoplova zaista nije strašan.

Ipak, kako bi cijeli proces prije ukrcaja bio što lakši, savjetujemo ti da se dobro pripremiš. Zato smo ti na jednom mjestu pripremili niz korisnih informacija, uputa, savjeta i trikova. Zavali se u fotelju i pročitaj ih u nastavku!

Pripremi se i unaprijed istraži sve

Prije samog putovanja istraži sve detalje aerodroma. Na službenoj stranici zračne luke možeš pronaći kartu sa svim lokacijama izlaza za ukrcavanje, šaltera, zahoda, trgovina i kafića.

Uvid u kartu će ti pomoći da stekneš i generalni dojam veličine prostora. Predlažemo da si tu mapu isprintaš, označiš važne dijelove aerodroma, a taj papir poneseš sa sobom. Uštedit ćeš si puno truda i vremena.

Osim toga, provjeri i liste i količine dopuštenih i nedopuštenih predmeta koje možeš ponijeti i imati sa sobom. Nikad nije prerano za dolazak na aerodrom, zato dobro isplaniraj vrijeme. Izaberi i praktičnu odjeću i obuću jer će ti olakšati proces prije samog leta.

Proleti kroz check-in i sigurnosnu kontrolu

Pri dolasku na aerodrom potraži display s detaljima letova. Tu ćeš pronaći i informaciju gdje se moraš čekirati za svoj let, ali i na koji izlaz moraš izaći za ukrcaj na avion.

Potom slijedi check-in proces. Vrlo je jednostavan – na odgovarajućem šalteru predaš putovnicu i papir s detaljima bukiranog leta, predaš prtljagu koju, osim ručne, nosiš sa sobom, a na kraju ćeš dobiti boarding pass.

Umetni ga u putovnicu i drži pri ruci jer slijedi sigurnosna provjera. Osoblje će te zamoliti da izvadiš sadržaj ručne prtljage te ćeš proći i detektore metala. Kontrolu shvati kao mali test – uz dobru pripremu i znanje o tome što se smije, a što ne, vrlo ćeš brzo i opušteno proći i ovaj neophodan dio putovanja.

Otkrij čari aerodroma

Nakon provjera preostaje ti samo pronaći izlaz za tvoj let. Važno je napomenuti da se u tom trenutku nalaziš u svojevrsnom shopping raju – duty free zoni.

Ovisno o veličini aerodroma  tu možeš kupiti štošta – od elektronike i skupih belgijskih čokolada do parfema i kozmetike, po puno nižim i pristupačnijim cijenama. Ako imaš vremena, čak i tu kupnju možeš isplanirati uz pomoć savjeta na webu ili usporediti što se na kojem aerodromu može povoljnije kupiti.

Putuješ jako daleko, presjedaš ili moraš dugo čekati svoj let? Razmisli o uživanju u lounge prostoru. Takav ‘luksuz’ zaista ne mora biti skup. Postoji velik izbor aplikacija poput Loungebuddya, u kojoj možeš provjeriti sve detalje takvih prostora na raznim svjetskim aerodromima.

Osim loungea, u blizini izlaza za letove možeš pronaći i barove, restorančiće i kafiće. Predahni prije leta i bez obzira na kojem se aerodromu nalaziš, prosurfaj internetom uz pomoć besplatnog wifija. Fotkaj za ekipu i pohvali se na društvenim mrežama, ali zbog sigurnosnih razloga izbjegni fotografiranje boarding passa.

Nakon svega, preostaje ti samo ukrcaj na let do tvoje čarobne destinacije. Čestitamo, aerodrom je svladan. Sretan put!