• Blog
  • 10:28 am

Kako odabrati idealnog cimera

Uz stres zbog ispita i rokova, treba li ti zaista i stres zbog… cimera?

Istina, cimer na faksu ti može postati doživotni prijatelj, no postoji realna šansa da će ti krivi cimer postati razlog zbog kojeg doma dođeš samo prespavati.

Prema podacima sa studentskih portala, gotovo 70% studenata se raziđe sa svojim cimerom već na prvoj godini faksa. Razlozi su razni, ali imaj na umu da medalja uvijek ima dvije strane.

Prvi korak pri odabiru cimera 

Zvučat će malo grubo, ali da bi znao s kakvom osobom želiš živjeti, prvo pođi od sebe. Prvo sebi priznaj kakva si ti osoba. Suđe pereš kad ga se nakupi ili odmah poslije jela? U krevetu nisi prije 2 ujutro ili redovito dovodiš goste?

Tek kad sam sebi priznaš svoje nedostatke, ali i prednosti, možeš razmišljati o osobi s kojom ćeš dijeliti stan. Najvažniji savjet je da osoba ima isti ili sličan tempo života.

Kad krenu ispiti, svi smo nervozni i nekad i sami sebi idemo na živce, pa je dobro da u takvim situacijama živite s nekim tko ne tulumari baš onda kad vi dovršavate seminarski rad i želite mir.

Baci oko na Facebook i Instagram  

OK, možda ovaj savjet na prvu zvuči kao zadiranje u nečiju privatnost. No, imaj na umu da su društvene mreže odličan pokazatelj navika ljudi. Zaviri u profil potencijalnog kandidata i već će ti na prvu biti jasno je li to netko s kim se možeš zamisliti u istom stanu.

Ako vidiš da je ta osoba na drugoj godini studija, a već je promijenila pet stanova i sedam cimera… možda da razmisliš opet. Neki se ljudi jednostavno ne mogu prilagoditi drugima i na zajednički život. To je sasvim u redu, ali ako tražiš cimera, produži dalje.

Frendovi iz srednje nužno nisu dobar izbor

Ako ti je netko bio super u srednjoj školi, zajedno ste učili i izlazili te ostali dobri i danas – odlično! Ipak, to ti ne garantira da ćete moći funkcionirati u istom stanu, 24 sata dnevno. Jedno su kave i izlasci, drugo je zajednički život i sve obveze koje sa suživotom dolaze.

Razmisli i o tome da ponekad nije vrijedno riskirati dugogodišnje prijateljstvo.

Tko je najbolji cimer? Osoba spremna na kompromise

Bez pravila i kompromisa nema ni suživota. Na intervjuu za cimera provjeri je li osoba spremna poštivati unaprijed dogovorena pravila. Ako da, onda si već na dobrom tragu. Ne zaboravi da tu trebaš poći i od sebe – hoćeš li se i ti držati svojih obveza?

 

Kako bi ti pomogli, evo par spomenutih pravila koje morate definirati od prvog dana:

Dogovorite budžet. Tjedni ili mjesečni, svejedno je. Odredite na što se troši zajednički novac – stanarina, režije, hrana, kućne potrepštine. Sve ostale troškove, svatko plaća za sebe.

Plaćajte stanarinu i režije na vrijeme. Bilo da se sa stanodavcima vidite svaki mjesec ili im novac za stanarinu i režije uplaćujete internetom, trudite se da to bude na vrijeme.

Odvojite vrijeme za učenje od tulumarenja. Važno je da se dogovorite kad se uči, a kad se tulumari. Ako ste pratili na početku teksta, onda se sjećate najvažnijeg savjeta – pronađite osobu koja ima sličan životni (i studentski) tempo.

Dogovorite se oko posjeta. Naravno, ne mora svaki dolazak frendova biti pretvoren u tulum. Imajte na umu da vaš cimer nužno nije raspoložen za goste pa predlažemo da se unaprijed dogovorite za vrijeme kad “bi bilo lijepo da je mir i tišina, bez gostiju”.

Kad smo već na temi, ne bi bilo loše najaviti i susjedima da planirate tulum. Ostavite poruku na oglasnoj ploči u zgradi. Zamolite ih za strpljenje, začudit ćete se koliko lijepa riječ otvara vrata.

Za kraj, budite tolerantni i razgovarajte. Nikome nije u cilju mijenjati stanove i cimere svakih nekoliko mjeseci. Malo popuštanja s obje strane značit će puno.